Rotterdams Philharmonisch Orkest

rotterdams-philharmonisch-orkest.jpg

Het Rotterdams Philharmonisch is een modern orkest met sterke wortels in de traditie van de klassieke muziek en het temperament van de thuishaven Rotterdam. Volgens kenners onderscheidt het zich door de intensiteit van zijn concerten, de kleurrijke klank en de gedurfde manier waarop het zijn publiek benadert. Vele Rotterdammers genieten daar van. Tijdens tournees oogst het orkest ook succes in 's werelds belangrijkste zalen. Recensenten zijn het erover eens: dit orkest samen met chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin behoort tot de top.

Onze concertprogramma’s verbinden traditie met vernieuwing. Klassieke muziek wordt gecombineerd met disciplines als beeldende kunst, film of dans en zowel gevestigde namen als jong talent vinden bij het orkest een podium. Als typisch Rotterdams orkest bouwen we bruggen tussen de stad en het internationale. We werken daarbij nauw samen met partners in de regio en het buitenland. En als ambassadeur van de stad brengt het orkest niet alleen de Rotterdamse cultuur buiten de stadsgrenzen, maar is het ook een inspirerend platform voor zakelijke ontmoetingen.

Chef-dirigenten

Het Rotterdams Philharmonisch werd opgericht in 1918. Onder Eduard Flipse ontwikkelde het zich vanaf 1930 tot een van de meest prominente Nederlandse orkesten. Met Jean Fournet en Edo de Waart bouwde het orkest in de jaren ’70 verder aan zijn internationale reputatie. De benoeming van Valery Gergiev als chef-dirigent in 1995 luidde een nieuwe bloeiperiode in, die een vervolg kreeg met het aantreden van Yannick Nézet-Séguin in 2008. Met Nézet-Séguin ondernam het orkest diverse succesvolle tournees en maakte het internationaal gelauwerde cd-opnamen.

Concerten en tournees

Concertgebouw de Doelen is de thuisbasis voor het Rotterdams Philharmonisch, maar het orkest is ook regelmatig op onverwachte locaties te horen - van Rotterdamse podia voor hedendaagse muziek tot de internationale grote concertzalen. Het orkest is vast gastorkest van het Parijse Théâtre des Champs-Elysées. Naast optredens in die legendarische zaal staat voor 2014 onder meer een Duitsland-tournee op stapel en optredens in de festivals van San Sebastian, Edinburgh en Grafenegg.

Opnamen

Sinds de baanbrekende Mahler-registraties met Eduard Flipse in de jaren ’50 maakte het Rotterdams Philharmonisch talloze veelgeprezen opnamen, waaronder een internationaal bekroonde Ravel-cd met Yannick Nézet-Séguin. Cd’s van het orkest verschijnen onder meer bij EMI/Virgin Classics en BIS Records. In het voorjaar van 2012 werd een contract getekend met Deutsche Grammophon voor minimaal drie cd-releases met Yannick Nézet-Séguin. In mei 2013 verscheen, samengesteld door NRC Handelsblad en de Vereniging Klassieke Zaken een Russische box met 10 cd’s van het Rotterdams Philharmonisch Orkest met een bonus-cd met o.a. de Zesde symfonie ‘Pathétique’ van Tsjaikovski onder leiding van Yannick Nézet-Séguin. Voor de heruitgave van historische opnamen initieerde het orkest het eigen label Rotterdam Philharmonic Vintage Recordings.